30 jun. 23

Hoe kom je aan passende foto's voor jouw blog?

Als blogger zijn afbeeldingen een essentieel onderdeel van je websitecontent. Een aantrekkelijke foto grijpt en houdt de aandacht van de lezer vast en visualiseert je verhaal. De meeste bloggers zullen daarom een foto toevoegen bij elk geplaatst artikel. Maar waar vind je geschikte afbeeldingen voor het verhaal dat je vertelt? Je kunt niet zomaar de eerste afbeelding van het internet gebruiken. Ten eerste vanwege de rechten, maar ook omdat dit jouw blog minder origineel en authentiek maakt. Daarom hebben we hier wat tips verzameld om deze zoektocht makkelijker te maken.

mirthe Mirthe van Rijen
stockfoto meisje2x

Zelfgemaakte foto’s

Het ligt misschien voor de hand, maar toch doen niet veel bloggers het: zelf foto’s maken voor bij je blog. Tegenwoordig zijn smartphonecamera’s prima in staat om mooie foto’s te maken, maar een echte digitale camera hoeft ook niet al te duur te zijn. Door elke blog te voorzien van een zelfgemaakte foto, kun je een thema of kleurenpallet toevoegen dat zorgt dat de blogs een huisstijl krijgen. Hierdoor passen ze bij elkaar, en krijgt de gehele site een authentiekere uitstraling. Ook zorg je zo dat je een unieke afbeelding hebt die geen enkele andere website heeft. Dit laatste is waardevol voor zowel jouw bezoekers, als de zoekmachine. Google krijgt namelijk de impressie dat je unieke, high-quality content biedt en eerstehands ervaring hebt met het onderwerp.

Stockfoto's

Stockfotowebsites hebben een aanbod van duizenden foto’s die rechtenvrij zijn. Dat betekent dat iedereen ze mag gebruiken. Ook zijn het vaak foto’s van goede kwaliteit die met professionele camera’s gemaakt zijn. Er zijn zowel gratis als betaalde platformen, die verschillen in kwaliteit en grootte van het aanbod. Enkele populaire sites zijn Shutterstock, Unsplash, Pexels, en Pixabay.

Let er wel op dat niet alle licenties helemaal hetzelfde zijn. De meeste van deze sites zijn volledig rechtenvrij, maar soms kan het voorkomen dat de foto’s bijvoorbeeld niet op een commerciële website gebruikt mogen worden. Een nadeel van stockfoto’s is dat ze niet uniek zijn en vaak wat generiek zijn, waardoor deze vaak niet de ideale match bij jouw artikel vormen.

 

Deze foto door Eren Li vonden wij op Pexels.com.

Creative Commons-licenties

Creative Commons (CC) is een non-profitorganisatie die licenties aanbiedt waarmee fotografen hun werk kunnen delen onder specifieke voorwaarden. Er zijn verschillende CC-licenties beschikbaar en deze voorwaarden verschillen per licentie. Bij sommige hiervan is het mogelijk om afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming te vragen, zolang je de juiste informatie erbij vermeldt. Flickr en Wikimedia Commons zijn voorbeelden hiervan. Om juridische problemen te voorkomen, is het van belang dat je goed op de voorwaarden van de licentie let. 

AI-afbeeldingen

Wat tegenwoordig enorm in opkomst is, is AI gegenereerde content. Dit geldt ook voor afbeeldingen. AI-gegenereerde afbeeldingen zijn snel en makkelijk te maken. Je typt een beschrijving in, en de AI genereert een volledig unieke en rechtenvrije afbeelding voor je. Soms kunnen ze vreemd of surrealistisch zijn, oefen daarom met je beschrijving. Ook zijn niet alle AI platformen even goed en voor sommige zul je moeten betalen.

Deze afbeelding creëerden we bij Nightcafe met prompt ‘a realistic looking picture of a woman who sitting behind a laptop, looking at the screen, searching for a picture on the internet’.

Net zoals bij zelfgemaakte foto’s, zijn AI-gegenereerde afbeeldingen positief voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google waarderen unieke en relevante afbeeldingen bij je content, en met AI-gegenereerde afbeeldingen kun je aan die eisen voldoen.

Toestemming van de fotograaf

Er zijn genoeg fotografen die het prima vinden als je hun foto’s gebruikt voor een blogpost, wanneer je ze benadert voor toestemming. Het is hierbij wel belangrijk om een vermelding te maken van de fotograaf, en natuurlijk respectvol te blijven naar de fotograaf, bijvoorbeeld wanneer hij je later verzoekt om de afbeelding te verwijderen. Vooral wanneer je schrijft over een niche-onderwerp waar weinig rechtenvrije foto’s over te vinden zijn, kan dit een oplossing zijn.

Afbeeldingen aanpassen

Je kunt ook bestaande afbeeldingen aanpassen om ze uniek te maken voor jouw blog. Hiervoor kun je software gebruiken zoals Photoshop of Canva. Zo kun je je eigen stempel drukken op de foto's en ervoor zorgen dat ze perfect passen bij de identiteit van je blog. Let er wel op dat dit niet betekent dat rechten er niet meer toe doen! De originele foto blijft eigendom van de eigenaar, ondanks dat je hem bewerkt hebt. Zorg dus dat je deze wel mag gebruiken.

Professionele fotografie

Als je blogt over een niche-onderwerp waarvoor je regelmatig specifieke foto's nodig hebt, kun je overwegen om een professionele fotograaf in te huren. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan, maar wanneer je serieus wilt investeren in de uitstraling van jouw blog zijn unieke foto’s in jouw huisstijl een goede manier om je te onderscheiden van anderen.

Het is in dat geval wel handiger om veel foto’s in een keer aan te vragen, in plaats van telkens opnieuw een losse shoot in te plannen. Dat scheelt meestal veel geld. Denk er wel aan dat je mogelijk een vermelding moet geven bij de foto. Je kunt dat het beste overleggen met de fotograaf.

De perfecte foto

Het vinden van een geschikte foto kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je regelmatig nieuwe content plaatst. Toch hoeft het niet al te moeilijk te zijn. Probeer een vaste methode te gebruiken voor het verkrijgen van foto’s. Naast dat het tijd scheelt voor jou zelf, zorgt het er ook voor dat de foto’s bij elkaar passen en dezelfde stijl hebben.